La alergiile de la praf și acarieni este foarte important să se mențină ordinea și să se reducă cantitatea de praf. Nu este întotdeauna ușor, mai ales pentru cei care au sufletul unui colecționar de obiecte și bibelouri.

Ce să faci cu cărțile?

Dacă aveți o mulțime de cărți puse pe rafturi, știți foarte bine că trebuie să ștergeți praful de pe ele, dar este nevoie de mult timp. În plus, praful penetrează și se depune de asemenea, între pagini. Citind cartea care a stat mai multe luni de pe raft poate să-l facă pe alergic să strănute după fiecare pagină întoarsă.

Soluția la această problemă este, din păcate, fatală pentru rafturile tradiţionale. Toate cărțile ar trebui să fie pur si simplu închise în dulapuri. Soluția ideală este cazul în care biblioteca este cu vitraj, atunci cărțile sunt protejate de praf, dar în acelaşi timp vizibile și bucură privirile unui colecționar de cărți. Desigur, dulapurile și vitrinele permit, de asemenea, unei cantități mici de praf să pătrundă în interior, așa că merită din când în când să le curățați interiorul. Există, de asemenea, o soluție mai modernă – ebookurile pentru cărți electronice – problema prafului și depozitarea cărților dispare astfel pentru totdeauna.

Și jucările trebuie să fie strânse și închise în dulap?

Bineînțeles. Dacă aveți copii, știți foarte bine că jucăriile sunt la fel de pline de praf ca și bibelourile. Este suficient ca o jucărie să stea două zile în afara cutiei și se acoperă deja cu un strat de praf. Cutiile cu jucării, dacă sunt deschise, reprezintă un adevărat depozit de praf și mizerie (vedeți ce este pe fundul cutiei). Cea mai ușoară modalitate este de a păstra jucăriile în cutii de plastic și de a le acoperi bine, cel puțin pe timpul nopții. O altă modalitate este să închideţi totul în dulapuri (în practică, poate fi dificil de implementat, dar puteți închide cel puţin acele jucării mai puţin folosite). O colecție mare de jucării de pluș pe raft? Cu siguranță, nu. O jucărie de pluș este suficientă pentru a adormi, restul animalelor de pluș pot dormi într-o cutie închisă, pentru a nu se prăfui.

Dar ce facem cu bibelourile?

Cel mai bine este să reduceți numărul lor la minim, cu excepția cazului în care curățarea și spălarea lor vă face fericiți. Vitrinele de sticlă sunt foarte potrivite pentru expunerea bibelourilor preferate, folosind, de exemplu, iluminatul led. Bijuteriile și suvenirurile neutilizate, bineînțeles, sunt păstrate bine închise în cutii, astfel încât să nu se acopere de praf.

Covorul – da sau nu?

Când vine vorba de covoare opiniile persoanelor alergice sunt împărțite. Susținătorii spun că este mai bine să ai un covor mic în apartament  – de exemplu în camera de zi sau în camera de joacă. Dacă în apartament nu există perdele sau covoare, atunci mai mult praf va fi în aer. Acest lucru se datorează faptului că praful de pe suprafețele netede, cum ar fi podele sau rafturi, se ridică ușor în aer sub influența mișcării. Împreună cu praful, inhalați mai mulți alergeni și acarieni. Prin urmare, dacă aveți un covor – atunci o cantitate mare de praf din apartamentul nostru se depune pe acesta. Din acest motiv, desigur, trebuie să-l aspirați în fiecare zi, dar este cu siguranță mai ușor decât spălarea perdelelor (nu am perdele din cauza asta – colectează praf, dar este greu să le cureți în fiecare zi). Astfel, covorul este o soluție bună ca un fel de „dispozitiv de captare a prafului”. Covorul trebuie să fie aspirat, de preferință, cu o perie specială de covor sau o perie turbo, care colectează perfect praful, părul și blana, chiar din covoarele cu păr lung.