Alergenii acarieni de praf din casă sunt unul dintre alergenii inhalatori cei mai obişnuiţi și cei mai sensibili. Alergia la acarienii de praf poate fi cu adevărat gravă.

Odată ce alergologul a pus un diagnostic, trebuie să vă pregătiți pentru necesitatea de a face unele schimbări în mediu – în unele cazuri poate fi o adevărată revoluție. Aceasta înseamnă nu doar o curățare mai frecventă – trebuie să adaptaţi apartamentul astfel încât să fie cât mai puțin prietenos cu acarienii de praf. Cu cât vor fi mai puțini acarieni, cu atât mai puține vor fi excrementele  – în ele  există proteine foarte alergizante. Și lupta cu acarienii este în primul rând o luptă cu praful din locuință.

Merită inițierea revoluției anti-acarieni în dormitor. Petrecem zilnic în dormitor cel puțin 8 ore, de aceea este important ca în acel moment organismul să se odihnească de lupta împotriva alergenilor. Salteaua este foarte importantă – într-o saltea neîngrjită găsiți chiar și câteva mii de acarieni într-un gram de praf din saltea. Dacă salteaua dvs. este deja destul de veche, ar trebui să vă gândiții să o înlocuiţi. Merită să aveți grijă ca acarienii să nu pătrundă în saltea de unde ajung în epiderma umană – aici pot fi utile husele anti-acarieni. Indiferent de utilizarea acestei protecții, este esențial ca salteaua să fie complet aspirată cel puţin o dată pe săptămână (în oferta Thomas puteți găsi sfaturi speciale pentru aspirarea saltelelor). De asemenea, merită să întoarceți salteaua din când în când și să o aerisiți.

Păturile și pernele cu umplere sintetică sunt, de asemenea, mai bune. În plus, merită să se cumpere un aşternut de pat special pentru persoanele alergice, care nu este permeabil la acarieniSaltelele, păturile și pernele în timpul iernii trebuie expuse timp de câteva ore la îngheț – majoritatea acarienilor mor deja la o temperatură de aproximativ -15 -20°C. Un lucru bun este să spălați pilota și pernele la 60°C, pentru că această temperatură omoară până și păianjenii.

Dacă este posibil, merită să eliminați din dormitor toate obiectele mărunte și cărți, jucăriile de pluș preferate, pernele decorative şi chiar draperii și perdele. Decorul va fi, cu siguranţă, destul de minimalist, dar locul în care praful se poate acumula în dormitor va fi cu siguranţă mai mic.

Deși, toate aceste schimbări pot fi introduse destul de repede, sarcina cea mai dificilă este să păstrați dormitorul cât mai curat posibil – pentru a minimiza cantitatea de praf prezentă acolo.

Aspirarea este desigur baza, de aceea, aveți nevoie de un echipament bun. Aspiratorul trebuie să fie dedicat persoanelor care suferă de alergii – de preferinţă cu un filtru de apă, astfel încât praful colectat, împreună cu cel mai mic polen, în timpul colectării lor în apă să nu aibă posibilitatea de a fi evacuat, ceea ce are loc, de exemplu, atunci când se golesc săculețe tradiţionale. În cazul aspiratoarelor cu apă, apa murdară este pur și simplu turnată în vasul de toaletă. Toate aspiratoarele cu apă Thomas sunt recomandate persoanelor care sufera de alergii. După aspirare, nu numai suprafețele din cameră sunt curate, dar și aerul este reîmprospătat și usor hidratat.

În dormitorul persoanei alergice trebuie să aspirați nu numai podelele, dar și zona patului, unde le place să se adune norii de praf plini de acarieni și excrementele lor. Praful trebuie să fie curăţat și de pe ramele tablourilor, jaluzele, pervaz, calorifer cu un vârf special de aspirator.