Aspiratoarele Thomas precum: Familia Aqua+ Pet, Perfect Air Pure Animal, Cycloon Hybrid Pet&Friends sunt aspiratoare care a fost create cu gândul la curățenia din casele în care locuiesc câini. Totul este bine, dar ce se întâmplă dacă câinelui îi este pur și simplu frică de aspirator?

Nu contează dacă câinele tău doar latră, se strecoară în cealaltă cameră, urinează sau pur și simplu face dezordine auzind aspiratorul. Aceasta este o problemă și trebuie rezolvată pentru a vă ușura viața.

Există mai multe soluții. Timpul nostru este foarte important și este esențial să putem lucra în mod regulat cu câinele nostru. Uneori nu e nevoie de prea mult timp, alteori însă, trebuie să lucrăm o perioadă mai lungă. La urma urmei, pentru a obține efectul dorit merită să dedicați ceva timp – faci ordine când vrei și unde vrei.

1. Pentru leneși

Prima opţiune este de a nu face curăţenie deloc – dar uneori trebuie să faceţi acest lucru, deci această soluţie pentru motive evidente nu o recomandăm. Cea de-a doua soluție este pur și simplu, scoaterea câinelui la plimbare în timpul aspirării. Câinele nu va ști ce se întâmplă și avem spațiu de manevrare. Dacă avem o persoană care să plimbe câinele și nu ne deranjează  câinele care se întoarce de la plimbare cu labele murdare, care pot lăsa urme pe podelele noastre. Așadar, înainte de a-l scoate din lesă, ștergeți-i mai întâi cu grijă labele, de preferinţă, cu un prosop sau o cârpă care este permanent la îndemână lângă ușa de intrare. În prezent, puteți cumpăra prosoape speciale pentru câini, care datorită materialului subțire, se usucă repede și nu se murdăresc atât de ușor.

2. Pentru cei mediu răbdători

În cazul în care câinele nostru aleargă prin toată casa în timpul aspirării, răsturnând lucrurile, stropind cu apa din castron sau murdărind, este bine să-l închideți într-o încăpere separată care nu va fi curățată în timpul perioadei de aspirare sau în cușca în care câinele se odihnește și pe care o consideră adăpostul lui. Cu toate acestea, în cazul în care câinele este urinează sau defechează (mai ales dacă este un cățeluș), cel mai bine este de a proteja camera cu ziare, sau închideți-l acolo unde este gresie. Acest lucru va facilita curățarea, dar încă nu ne rezolvă problema. În plus, trebuie să ne amintim că planificarea constantă a aspirării camerelor într-o anumită ordine și a mișcării câinelui nu este atât de ușoară și necesită timp.

3. Pentru cei care sunt răbdători și consecvenți

Cu pași mici putem ajunge la momentul în care câinele începe să tolereze calm aspirarea casei de către stăpânii săi. Cu toate acestea, nu vă așteptați să se îndrăgostească brusc de aspiratorul nostru. Însă, putem influența semnificativ comportamentul său în acest sens.

  • Cea mai importantă regulă este să nu forţăm câinele să facă nimic. Acesta decide dacă vrea să treacă la următoarea etapă. Rolul nostru este doar de a-l încuraja și de a nu-l forța!
  • Prima etapă este exercițiul care constă în faptul că câinele se află într-o cameră în care nu este aspirator, dar pe care îl vede undeva în depărtare (în coridor, în a doua cameră, bucătărie). Așezăm câinele astfel, ca să poată vedea aspiratorul. Cu toate acestea, trebuie să avem ceva care să sustragă puțin atenția câinelui nostru. E vorba de niște delicatese pentru câini, bineînțeles. Ceva ce un câine poate mânca în cantități mari (deci merită să reduceți porția de mâncare în acea zi) și să-i oferiți ceva cu adevărat gustos pentru el. Pentru fiecare privire a câinelui în direcția aspiratorului (dacă câinele nu este interesat să privească la aspirator, trebuie să vă apropiați puțin de el) îl răsplătim cu cuvântul „bine!” și îi dăm ceva gustos. Câinele va înțelege rapid dependența. Când observăm că câinele se simte bine, reduceți treptat distanța, dar notați – nu aspiratorul se apropie de noi, noi ne apropiem de aspirator. Încet și nimic cu forța.
  • Când ajungem la etapa în care aspiratorul este deja la foarte aproape, îi dăm câinelui un premiu delicios în vecinătatea acestuia, sau punem jucăria preferată a câinelui care a fost unsă cu pateu în apropiere, de exemplu. Câinele decide cât de aproape de aspirator vrea să fie și când să se aproape. Noi putem sta alături pentru a-l încuraja.
  • Când câinele se familiarizează cu aspiratorul care stă pe loc, este timpul să-l familiarizați cu aspiratorul care se deplasează prin casă și apoi cu aspiratorul care va fi pornit (doar pentru un moment și într-o poziție fixă). Regula generală este de a adăuga dificultăți treptat, nu toate odată. Asocierea treptată a plăcerii (mâncare, joc, mângâiere) în apropierea aspiratorului ar trebui să atenueze frica câinilor noștri.

Câinii, ca și oamenii, reacționează cu frică sau agresiune la obiectele care nu le sunt cunoscute, ceea ce îi face să se simtă nesiguri. Dar în cursul vieții comune, interacțiunea frecventă cu aspiratorul mulțumită procesului de învățare, mai ales, dacă prezența sa este plăcută (chiar dacă roade un os într-un loc liniștit) câinii învață să nu reacționeze atât de exagerat precum obișnuiau la început. Prin urmare, cea mai importantă este încurajarea și motivarea. Atingerea, înfricoșarea sau urmărirea unui câine cu un aspirator în mână este doar un joc iresponsabil, pe care câinele nu îl înțelege și din cauza căruia poate avea mai multe probleme legate de comportament.