Blana de pe covor, canapea, îmbrăcăminte, podea, colțuri neumblate sau chiar și în ceai este, din păcate, o problemă a fiecăruia dintre îngrijitorii animalelor. Desigur, intensitatea problemei depinde de vârsta, dimensiunea și rasa câinelui, precum și de abordarea noastră în materie.
Tipuri de blană
Pentru câinii cu părul cel mai problematic, inclusiv:
- Câinii cu păr aspru a căror blană căzută se lipeşte de orice tip de substrat, caracteristica lor este nevoia de a îndepărta părul mort prin așa-numita tunderea – în caz contrar, părul va fi blocat în pielea câinelui, nu doar căzând pe noi și pe podea în timp ce îl mângâiem, și ne transformăm animalul într-o oaie. Aici includem în principal terierii.
- Câinii cu păr lung, care, deși plăcuți la atingere și arată frumos, blana lor, din păcate, destul de repede va acapara întreaga casă… Exemplele de rase sunt: ciobănescul Shetland, hovawart, flat coat retriever, ogarul afgan.
- Câinii cu un strat dublu de blană, pot fi un adevărat coșmar pentru iubitorii de curățenie. Pe lângă blana exterioară, acești câini au păr scurt, care crește chiar lângă piele, numit substrat. Pot să se depună pe in, se amestecă în hainele noastre și în țesătura de bumbac. Rase, cum ar fi: huski siberian, labrador sau ciobănesc caucazian.
Menținerea curățeniei
Dacă respectăm câteva reguli, este posibil să păstrăm curățenia.
- Îngrijirea adecvată și regulată – este un aspect foarte important, în special în ceea ce privește rasele, care, datorită tipului de păr, trebuie tunse cu regularitate. Banii pe care îi veți cheltui la frizer pentru animalul de companie, vă vor ajuta să faceți economii în curățarea temeinică a apartamentului.
- Locuri interzise pentru câini – din ce în ce mai des, stăpânii interzic câinilor să urce pe canapele sau să se așeze pe covoare – și foarte bine. Câinele este, prin natura sa, o creatură confortabilă și ocupă locul care crede că îi va oferi cel mai mare confort. Dacă v-ați săturat de blana de pe canapea, încercați să puneți un fotoliu foarte uzat, acoperiți-l cu o cuvertură adecvată și, probabil, câinele va îndrăgi acest loc. Datorită acestei soluții veți avea blană doar într-un singur loc – dar nu uitați să le spuneți oaspeților să nu stea acolo…și voi la fel…
- Covoraș auto rezistent la murdărie – este extrem de util pe tot parcursul anului. Vara datorită călătoriilor frecvente și a băilor, în primăvară și toamnă, datorită noroiului, și iearna datorită zăpezii topite. Tapițeria va rămâne curată și covorașul poate fi întotdeauna îndepărtat și spălat.
- Huse pentru canapele sau locuri unde câinelui îi place să stea. Atenție doar la tipul de material din care este realizată husa/acoperirea. Dacă alegeți un tip flaușat, să nu vă mirați, că odată cu creșterea câinelui veți găsi o mulțime de păr acolo. Dacă alegeți un material mai natural, blana nu se va lipi neapărat de material, dar poate pluti în aer sau se va depune pe podea, pe covor sau pe haine. E bine să alegeți culoarea husei ținând cont de culoarea blănii.
- Culcuș pentru câine (de preferință acoperit). Pentru rasele mai mici, poate fi o cușcă mică, pentru cele mai mari (dacă dimensiunea casei noastre o permite, poate fi o cușcă mai mare, pe care o putem acoperi cu o pătură. Datorită acestui fapt, câinele are un sentiment de securitate iar blana plutitoare nu mai ajunge atât de departe de așternut. În plus, un câine învățat să stea în cușcă nu va avea probleme să rămână în ea când îl închideți în timp ce curățați podeaua sau aspirați camera.
- O dietă bogată în uleiuri omega-3 şi -6. Dacă credeți că ceea ce mănâncă câinele dvs. nu afectează starea mediului în care locuiți, vă înșelați. Suplimentele potrivite, nu numai că întăresc blana câinelui, dar îi conferă luciu și limitează considerabil pierderea blănii, care e aproape imperceptibilă.
- Curățenie. Aspiratul este cu siguranţă cea mai rapidă și cea mai eficientă soluţie. Măturatul ajută, dar cea mai mare parte a firelor de păr se ridică în aer, și se așează la loc, prin urmare, rezultatul curățeniei nu este vizibil… Aspiratul ajută la colectarea celei mai mari murdării, dar, din păcate, usucă aerul, și nu toate modelele se descurcă bine cu nisipul, pe labele cățelului. Aici, în ajutor vin aspiratoarele Thomas cu apă. Aspiratoarele Thomas au o putere excelentă, hidratează și purifică aerul, îndepărtând mirosurile inevitabile în casele unde trăiesc animale. Capetele potrivite în combinație cu puterea de aspirație ajută la o aspirare minuțioasă. În cazul modelelor cu spălare, avantajul suplimentar este capacitatea de a îndepărta petele lăsate de animalul nostru de companie pe tapițerie sau covoare. Datorită acestor modele, nu numai că veți aspira, dar veți spăla și podeaua.
Dacă sunteți o persoană care are alergie la blana de câine și a vrut întotdeauna un câine, amintiți-vă că există rase pe care ar trebui să le evitați în mod special, precum și rase care sunt favorabile. Hipoalergenic nu înseamnă non-alergic, ci unul care are mai puțini alergeni (a căror sursă nu trebuie neapărat să fie alergia la blană – saliva și urina provoacă, de asemenea, reacții alergice).
Rase care nu sunt favorabile persoanelor care suferă de alergii:
- bernardin, buldog, bloodhound, ogar polonez,
- Ogar afgan, baset, cocker spaniel, dachshund, doberman, ciobănesc german, setter irlandez, shar-pei, terier de vest montan, pekinez (urinare destul de frecventă).
Rase recomandate pentru persoanele care suferă de alergii:
- pudel, basenji, bichon maltez, câinele portughez, bedlington terier, bichon frise, pechinez, câinele gol mexican, spaniel irlandez, labradoodle, terier Yorkshire, Schnauzer miniatură.